==

==

—-

==

==

==

==

==

==

==

Wilt u iets organiseren of een activiteit in uw regio aankondigen, of hebt u iets leuks of iets naars meegemaakt,  dan hebt u nu uw podium. Deze pagina van de vernieuwde website is gewijd aan ervaringen, nieuwtjes en wetenswaardigheden van de leden zelf.

Hoe het werkt? Stuur uw aankondiging of berichtje rechtstreeks naar de redacteur website Coby Daverveld , via email nvlrinfo@nvlr.eu  en korte tijd later staat het in de blognote. U kunt vanzelfsprekend ook foto’s of illustraties meesturen. We zijn benieuwd naar uw bijdrage.

==

==


Nieuw voor Nederlanders in het buitenland: de Stichting GOED

De Stichting GOED is opgericht voor belangenbehartiging van Nederlanders die permanent of tijdelijk in het buitenland wonen. Het is een initatief van de oprichters van de Facebook groep en website NIHB – Nederlanders In Het Buitenland.

GOED staat voor Grenzeloos Onder Eén Dak en presenteert zich inmiddels via de website www.stichtinggoed.nl. Het doel is om elke land- of regionaal gerichte Nederlandse vereniging, stichting, club of online gemeenschap in het buitenland te verbinden. De stichting streeft ernaar de anderhalf miljoen Nederlanders waar ook ter wereld te verbinden en wil zich optimaal inzetten voor hun belangen. Een tiental organisaties hebben zich in een paar dagen tijd al aangesloten als partner bij de stichting. Dat is een positief begin.

==

==


De mooiste Operas’s live vanuit New York

De Metropolitan Opera presenteert komend sei-zoen tien producties in zijn Live in HD-serie in de bioscoop. In de deze editie van de succesvolle serie zijn vier (voor de Met) nieuwe producties en zes reprises opgenomen.
Stersopraan Anna Netrebko opent het seizoen op 6 oktober in de titelrol van Verdi’s Aida. Eva-Maria Westbroek is te zien in La fanciulla del West en Die Walküre.

Ballet in de Cinema, live vanuit het Bols-hoi Theater in Moskou

Het wereldberoemde Bolshoi balletgezelschap danst op de vertrouwde bühne in één van ‘s werelds mooiste locaties. Een tijdloos en meesterlijk repertoire van de Russische perfectie.
Dit seizoen staan 7 meeslepende balletvoorstellin-gen van dit wereldvermaarde gezelschap op het programma.

Voor het totale operaprogramma klik op een van onderstaande bioscopen
Gaumont Multiplexe in Montpellier, Mon Ciné in Béziers, theatrecinema-narbonne. Helaas niet meer in Carcassonne


Open brief aan minister Blok verzonden door NIHB over problemen paspoort verlenging in het buitenland

Datum: 24 april 2018

Onderwerp: De wereldwijde sluiting van consulaten (en beëindiging paspoort afhandeling) en de directe gevolgen voor Nederlanders in het buitenland.

Hooggeachte Minister Blok,

Gaarne stellen wij u in de gelegenheid voorbereid te zijn op vragen vanwege ons persbericht (zie bijlage), dat wij vandaag zullen verspreiden. Wij gaan er van uit dat deze constructief voorbereidende bijdrage tot gelijkwaardige reacties van uw ministerie zullen leiden.

Minister Blok, stelt u zich eens voor, er is een nieuwe wetswijziging en door de bezuinigingen is het niet meer mogelijk om uw paspoort in Nederland te verlengen. Nu moeten u en uw gezinsleden onverwacht voor het verlengen van het Nederlandse paspoort naar Indebor, Kazachstan reizen, een afstand van 3800 km enkele reis. Dit vergt uiteraard enige planning, een aantal dagen vrijnemen van uw nieuwe drukke functie als minister, een vlucht, huurauto en overnachting(en) boeken. U heeft gepland een dag eerder aan te komen omdat de consulaire dienst maar van 9-12 open is. De pasfoto’s zijn gemaakt bij een goedgekeurde fotozaak (stel dat ze niet aan de strikte eisen voldoen) en u weet bijna zeker dat u alle officiële (gelegaliseerde en apostilles) documenten bij u heeft. Bijna zeker, want de informatie hierover is niet bepaald duidelijk en consequent. U heeft wel 5 x gechecked of u overal een kopie van gemaakt heeft, want de consulaire dienst weigert dit te doen mocht u een kopie missen. Het laatste wat u wilt is weggestuurd worden omdat het niet in orde is. Gelukkig heeft u geen kinderen onder de 18 jaar, anders zou u deze reis iedere 5 jaar moeten maken. Om maar niet te spreken, dezelfde reis met een nieuwgeborene te maken. Naast de stress die het met zich meebrengt, kost het ook nog eens veel tijd en geld, maar u heeft in ieder geval het geluk, dat u financieel en fysiek in staat bent deze reis te ondernemen.


CanalDigitaal online TV kijken mogelijk in Frankrijk

Vanwege een andere posting even contact gezocht met CanalDigitaal.
Men heeft vooruitlopend op de veranderende wetgeving in 2018 rond uitzendrechten en geoblock het TV kijken in het buitenland vrijgegeven.
Als je dus al abonnee bent bij CD kun je nu ook op PC, notebook of app TV kijken, met je inloggegevens (of die van iemand anders)

PC via :https://livetv.canaldigitaal.nl/
Voor Android en Iphone moet je de app downloaden

Maximaal kunnen er 4 apparaten  gebruik van maken; minimaal gewenste downloadsnelheid 4 mbit/s

Bron: https://www.nederlanders.fr


Nieuwe snelheidslimiet op alle buitenwegen zonder middenberm

Op alle buitenwegen wordt PER 1 JULI 2018 de maximumsnelheid verlaagd van 90 naar 80 kilome-ter per uur. Met de maatregel, die ook voor de rest van Frankrijk geldt, wil de overheid het aantal do-delijke verkeersslachtoffers sterk terugdringen.
De aanpassing is van toepassing op alle routes nationa-les (N-wegen) en routes départementales (D-wegen) met verkeer in twee richtingen zonder fysieke midden-berm. Dus alle wegen buiten de bebouwde kom waar-van de rijbanen slechts van elkaar zijn gescheiden door de bekende witte strepen. De maatregel heeft betrek-king op bijna 400.000 kilometer aan Franse wegen.

Maximum snelheid in Frankrijk
De huidige snelheidslimieten voor auto’s, motorrijders en campers (tot 3500kg) op de Franse wegen zijn:
Bebouwde kom: 50 km/u
Buiten bebouwde kom: 90 km/u (80 km/u met ingang van 1 juli 2018)
Wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken: 110 km/u
Autosnelwegen: 130 km/u
Voor vrachtauto’s, zwaardere campers en auto’s met aanhangwagen of caravans gelden aparte snelheidsregels.

Bronnen: ANWB en ‘Délégation à la sécurité routière (DSR)’, de Franse overheidsdienst voor verkeersveiligheid.


Contrôle Technique vanaf 2018 uitgebreider… en duurder

Vanaf 2018 moeten bij de technische controle van voertuigen 400 punten worden gecontroleerd tegen 124 nu. Diverse inspectiebedrijven hebben al aangekondigd hun tarieven te verhogen.

Van die 400 punten zijn er 126 kritiek, wat inhoudt dat niet meer met het voertuig gereden mag worden.
De bestuurder heeft nog 24 uur de tijd om het euvel te laten repareren. Dit zal worden aangeduid met (alweer) een sticker die op de voorruit geplakt wordt. Een boete van € 135 staat u te wachten als u niet aan deze verplichting voldoet.


Vrijstelling Tax d’habitation

Het was een van de grote beloftes van de campagne van de Franse president. Over drie jaar zou 80% van de huishoudens de onroerendgoedbelasting niet meer hoeven te betalen. De drempels om te kunnen profiteren van deze vrijstelling zijn zojuist bekendgemaakt.

Wie gaat in aanmerking komen. Wat zijn de vrijstellingsdrempels?
Vanaf het begin meldde Emmanuel Macron dat 4 op de 5 Fransen ging profiteren van de vrijstelling op de taxe d’habitation. “We stellen alle Franse midden- en arbeidersklassen vrij” zei hij in zijn verkiezingsprogramma. Maar minister Gérald Darmanin sprak over “meer dan driekwart” van de belastinghuishoudens en niet over 80%. Alleen de rijkste huishoudens blijven deze gemeentelijke belasting betalen.

Toch zal de drempel voor vrijstelling niet uniform zijn. Ze zal afhangen van de samenstelling van het belastinghuishouden:

  • eenpersoons huishoudens met een referentie-inkomen (RFR) van minder dan € 20.000 per jaar;
  • een kinderloos echtpaar met een RFRvan minder dan € 40.000 per jaar;
  • een stel met twee kinderen met een RFRvan minder dan € 60.000 per jaar.

Natuurlijk staat er iets tegenover deze korting. De sociale lasten zullen omhoog gaan, wat vooral de gepensioneerden zullen voelen. De gemeentes zullen een deel van de extra CSGen CRDS gaan ontvangen.

Tijdschema voor de uitvoering van de hervorming, 2018-2020
Vanaf het begin verklaarde Emmanuel Macron dat de uitvoering in fasen en in drie jaar zal worden uitgevoerd.
Nu lijkt de regering voorstander van een geleidelijke vermindering in plaats van een geleidelijke toename van het aantal vrijgestelde huishoudens.

Vrijstelling voor hoofdverblijfplaats en niet voor een tweede huis.
De hervorming is gericht op de midden- en arbeidersklasse. De afschaffing van de belasting is dan ook uitsluitend bedoeld voor een eerste woning. Een eigenaar van een vakantie-appartement in een badplaats betaalt in 2020 nog de volle prijs voor de taxe d’habitation, zelfs als hij voor zijn hoofdverblijfplaats is vrijgesteld    Bron: https://infofrankrijk.com/tax-dhabitation/


 

Bert Sprangers schreef
Een boom met vele takken

Na twaalf ambachten (overigens zonder de spreekwoordelijke dertien ongelukken) hield Bert Sprangers het voor gezien. Sindsdien woont hij als God in Frankrijk. Nu al bijna twintig jaar. Niets moet, alles mag! Eindelijk eens tijd om zijn stamboom uit te pluizen. Een zoektocht vol spanning en sensatie. En dat alles onder een Mediterraan zonnetje, met een wijntje en zijn Trijntje. Wat wil je nog meer? Welnu, een roman schrijven over een bijzondere familiegeschiedenis…

Wat hebben we het toch goed als je dat vergelijkt met vroeger! Het lijkt wel of onze voorouders niets dan ellende, oorlog en armoe beleefden. Toch heeft Sprangers er een mooi verhaal van gemaakt. Een boom met vele takken is een tragikomische, onthullende en af en toe zelfs scabreuze familieroman in het decor van drie eeuwen lokale gebeurtenissen.
Middels afwisselende vertellingen en gevatte dialogen – deels in Brabants dialect – krijgen we een heel speciale kijk op het Nederland van weleer. Het boek is geïllustreerd met meer dan vijftig oude prenten, foto’s en documenten én een stamboom waarin alle hoofdpersonen gemakkelijk zijn terug te vinden.

Zie website: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=7460


Tsjepels geschreven door Roger Naeyaert

De spectaculaire belevenissen van een Vlaming in Zuid-Frankrijk

Guy, sedert zijn prepensioen verblijvend in Zuid-Frankrijk, woont op een augustusavond een Occitaans concert bij op het kasteel van Puivert. Als hij ’s avonds laat bij zijn terugkeer een plaspauze houdt, wordt hij door een Franssprekende vrouw gedwongen om een lijk terug te voeren naar hetzelfde kasteel. Doet Guy dat? Wie is die bitch? Hoe komt die dode daar? Wie is die dode? In welk wespennest is Guy verzeild? Volg zijn perikelen in Zuid-Frankrijk, driehoek Albi-Carcassonne-Limoux.

Zie website: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=7386


Werkboek voor de pensioenganger

Onze mede NVLR leden Karin van der Tol en Rob van Gameren schreven het werkboek voor de pensioenganger dat door Boom wordt uitgegeven en inmiddels in de winkel ligt en op radio Max is aanbevolen.  In het boek worden de veranderingen die zich voordoen bij de pensioenovergang en de keuzen die men kan maken uit de doeken gedaan; uitmondend in vragen om de lezer er zelf zijn of haar verhaal van te laten maken.

Op hun Villa Cathalo in Labastide –Rouairoux bieden ze – aan de hand van dit boek – retraites aan voor hen die het pensioenleven nog te wachten staat en ook voor hen die er nog niet helemaal hun draai in hebben gevonden. Op hun website (www.villacathalo.com) vindt u daar meer informatie over.

Het boek is – voor  €20,- – te bestellen bij Karin & Rob en  ook bij de Nederlandse gewone- en internetboekhandel verkrijgbaar.

Hebt u belangstelling of wilt u meer weten, stuur dan een mailtje naar villacathalo@gmail.com of bel Karin of Rob 0563612890 of 0643857654.

Naar aanleiding van dit boek organiseren zij in oktober dit jaar  een interactieve lezing voor leden van de vereniging.  Deze wordt in een van de volgende nieuwsbrieven nog aangekondigd.


Bevrijdende voordrachten van Ireen Draaijers

Door Ger Verhoeve

 Vroeger was ik gek op dia-avondjes. Wit scherm naar beneden getrokken, zwarte rand, lampen uit, lichtstraal, kraak, klik en dan het eerste beeld. Dat in de eerste plaats. Maar in de tweede plaats ging het hier ook om het kader of misschien juist wel om het ontbreken daarvan. Ik kreeg zo’n trechterblik waardoor het beeld wonderlijk genoeg zowat driedimensionaal werd, net als zo’n waterval in een Chinees restaurant. Beeldzuigkracht.
In mijn beleving was er na de diaperiode lange tijd niets. Maar “Nature and nature’s laws lay hid in night: God said, Let Newton be! and all was light.” En toen kwam plots Powerpoint in mijn leven. Een mechanisch en digitaal hoogstandje, maar wezenlijk voegde het niet veel meer toe dan een “Gemak dient de mens”.
Ireen Draaijers weet zich er nagenoeg feilloos van te bedienen. Nagenoeg, want in den beginne was daar het bijna onvermijdelijke gestuntel met de infrarode afstandbediening. Dit jaar ging het over Kunst & Kitsch. Vorig jaar hield ze al eens une conférence, over “Leren kijken”. Toen had ik me voorbereid op een theoretische verhandeling. Maar nee hoor, we werden meteen in het diepe gegooid van Ireen’s kijkbeleven. Zelf ook schilderes was ze gelukkig zo onbescheiden geweest eveneens eigen werk te projecteren. Van al de beelden die mijn trechterblik passeerden was haar ‘Sari suspendu’, geinspireerd op een reis door Nepal, het meest indrukwekkend. Ireen’s kijken naar kunst is vrij. Dit jaar ook weer op die memorabele zondag van elf juni op het fraaie en intieme Domaine l’Adrienne Basse van An en Clemens Lubberts bij Coulobres.
Tweezijdig dichtbedrukte A4-tjes lagen klaar. Aan de ene kant fleurige tekeningetjes als een stripverhaal van een avantgardistische kunststroming. Het bleek het beeldverhaal van een vliegenmepper te zijn; eerst realistisch om na 13 plaatjes te eindigen in een minimalistische versie. Verder uitleg van verschillende kunststromingen van fauvisme tot surrealisme, minimalisme, noem maar op. « Ojee, dit wordt een spelletje ‘duiden’ » dacht ik. Ik in m’n trechterblik-modus maar vooralsnog was kitsch in geen velden of wegen te bekennen. Nee kitsch dat zou zo’n voortdurend van kleur wisselende bos kunstofsprieten in m’n ooghoek geweest zijn. En die ontbrak. Voor een leek en dat waren we allemaal geloof ik, leken de beelden in willekeurig volgorde te passeren. Geen theoretische inleiding maar onze concentratie nam sprongsgewijs toe. Bij ieder beeld regende het opmerkingen. Ireen voelde feilloos aan of mensen waren uitgekeken of nog niet. Zo bleef een gevelschilderij van de Franse impressionist Henri Le Sidaner lang ‘staan’. Iedereen zag er wat anders in, wilde de aandacht op een detail richten. Ireen voelde feilloos de stemming aan en nam de tijd.
Haar doel werd ruimschoots bereikt : geconcentreerd en aandachtig kijken, verkennen, ontdekken, wel of niet genieten, het jouwe ervan denken. Jouw slotsom interesseerde Ireen, en verbaasde haar soms maar zij zou niet degene zijn die jouw mening zou beïnvloeden. Dat deed het schilderij. Of een plastisch kunstwerk bijvoorbeeld het omstreden Berlijnse Holocaustmunument, een geprojecteerd beeld van die massa grauwgrijze granieten ( ?) blokken. Ik ontdekte dat die blokken verschillende afmetingen hadden. Bij wijze van uitzondering verried Ireen de waarde die het monument voor haar had. Ze vertelde dat je tussen de blokken kon lopen. Ireen had dat gedaan en ze had het macaber gevonden.

En toen kregen we grachtaanzichten van Breitner voorgeschoteld. De panden stonden er onvoorstelbaar schots en scheef bij. En nog twee andere grachtportretten, bij avond. Bij de één was de lichtgloed van de straatlantaarns fraai, maar klopte de kleurige weerspiegeling van de brug in het grachtenwater letterlijk van geen kant. Kitsch ?


Help … Burenhulp !

Vanuit het bestuur is het initiatief ontwikkeld om onder de leden een groep te vormen die bereid is om hen, die daar behoefte aan hebben, steun te verlenen. Allereerst is hiervoor de naam ‘de helpende hand’ bedacht, inmiddels echter lijkt ‘burenhulp’ beter te passen bij het doel dat beoogd wordt. Het gaat namelijk om die kleine attenties en akties waar een ieder van ons op een gegeven moment om verlegen kan zitten. Te denken valt bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen voor iemand die ziek is of alleen thuis ligt met een gebroken been. Of misschien voelt iemand zich geïsoleerd en zou graag af en toe bezoek krijgen. En vult u zelf maar in … Hoe dan ook: het gaat om een kleine daad, een vorm van aandacht, een uitdrukking van betrokkenheid voor de ander die daar mee geholpen kan zijn. Lees meer……


Gemeubileerd verhuur – chambre d’hôtes

Een chambre d’hôtes valt onder de categorie location d’un logement meublé, gemeubileerd verhuur, waarbij van een niet-permanent karakter sprake is. De huurder gebruikt het gehuurde niet als zijn domicile, zijn hoofdverblijfplaats.

Binnen deze categorie valt ook het gemeubileerd verhuur van jouw onroerend goed zonder de extra’s (ontbijt) van een chambre d’hôtes. Voor de Franse fiscus zijn dit twee verschillende activiteiten, ieder met een eigen drempelwaarde.

In 2017 is die drempelwaarde voor gemeubileerd verhuur € 23.000 en voor een chambre d’hôtes € 5.100. Blijven je jaarlijkse huurinkomsten onder deze drempel, dan hoef je geen speciale dingen te doen, vermeld je je inkomsten op de jaarlijkse belastingaangifte en worden zo automatisch sociale lasten ingehouden.

Kom je boven die drempelwaardes, dan is er sprake van professioneel verhuur. Je zult je activiteit moeten registreren op de website guichet-entreprises.fr en sociale lasten moeten afdragen.
Onder welk regime je valt, hangt af van de hoogte van de huurinkomsten en wordt verder uitgelegd in bijgaand infoblad.

https://www.economie.gouv.fr/files/files/PDF/cotisations_sociales_location_meublee.pdf


Welke apotheek verzorgt de nachtdienst?

Een simpele manier om te weten te komen bij welke Franse pharmacie je terecht kunt buiten de normale openingsuren (een zogenaamde “pharmacie de garde“) is via het telefoonnummer 3237.

Er is ook een website beschikbaar, waarvan je de link onder dit artikel vindt.

http://www.3237.fr/


Gewijzigde verkeersregels in Vlaanderen

Met ingang van 2017 is de maximum snelheid voor motorvoertuigen buiten de bebouwde kom in Vlaanderen verlaagd naar 70 km/u. Dit geldt ook voor de 4-baans wegen met gelijkvloerse kruisingen (zoals bijv. van Brugge naar Antwerpen). In Wallonië is dit 90 km/u gebleven. Als dit niet België is. Tegelijkertijd zijn de verkeersboetes drastisch verhoogd en bij niet tijdig betalen moet men voorkomen met nog meer verhogende factoren.
Er is maar één manier om hier aan te ontkomen als u naar Nederland gaat. Per vliegtuig wordt dit land gepasseerd zonder hier mee te maken te krijgen.
ATTENTIE
Men heeft aangegeven de verkeersborden met 90 km/u erop in de loop van dit jaar te gaan verwijderen. Dit betekent dat, alhoewel nog 90 staat aangegeven men reeds kan worden bekeurd met bijv. 80 km/u.


Crit’Air:  Het luchtkwaliteitscertificaat,
een wet om minder vervuilende voertuigen te bevoordelen

Ook in Frankrijk neemt het aantal steden toe dat aanvullende eisen stelt aan het deelnemende verkeer.
Er zijn nu 6 categorieën gedefinieerd van voertuigen met motoren die worden geclassificeerd op basis van de emissienormen van de motor. Afhankelijk van de toegekende categorie kan men (indien voorzien van een sticker):

  • profiteren van gewenste parkeermogelijkheden
  • de toegang verkrijgen tot bevoorrechte verkeerssituaties
  • rijden in zones met verkeersbeperkingen op basis van verwachte luchtvervuiling

De 6 categorieën lopen van ‘zero emissie’ (bijv. electrisch) tot ‘Euro 2 diesel’
Hoe komt u aan zo’n sticker
Men kan een certificaat met bijbehorende sticker via Internet aanvragen op: https://www.certificat-air.gouv.fr/
Voor de selectie van de categorie wordt gebruik gemaakt van de gegevens op de Carte Grise.
De kosten voor het certificaat, dat wordt verzonden naar het adres op de Carte Grise, bedragen €4,18
Als bij de aanvraag een ‘formule’ moet worden ingevuld, dan is dat de vetgedrukte code op de frontpagina van de Carte Grise.