Laden Activiteiten

Excursie naar Arles en St. Rémy de Provence

Met de Cultuurclub in Vincents voetsporen

Vincent van Gogh installeert zich in 1888 in Arles omdat hij ‘een ander licht’ wilde. De periode in Arles wordt de meest productieve in zijn leven, waar hij topstukken schildert zoals de Zonnebloemen, Het gele huis en De slaapkamer. Het woonhuis van Van Gogh ging in de Tweede Wereldoorlog verloren, net als vele andere plekken die hij in de omgeving bezocht. Uiteindelijk belandde hij gedesillusioneerd in de inrichting St. Paul de Mausole in St. Rémy de Provence. De Cultuurclub van de NVLR heeft een excursie voorbereid om gedurende een hele dag in zijn voetsporen te treden. We bezoeken en herkennen de geschilderde plekjes, vertoeven in de inrichting en ondergaan de sensatie van een late lente, zoals Vincent ondervond toen hij in Arles arriveerde.  Deze excursie vindt plaats op VRIJDAG 10 JUNI.

Tijdens zijn verblijf in Pays d’Arles tussen februari 1888 en mei 1889 maakte Vincent van Gogh zo’n 300 tekeningen en schilderijen. In de stad zijn de plaatsen waar de kunstenaar zijn ezel heeft opgesteld aangegeven door panelen die elk van zijn schilderijen weergeven. Een tiental plaatsen zijn geïdentificeerd, waaronder het Place du Forum met het inmiddels beroemde Café du Terras. Vincent Van Gogh bracht zijn nieuwe impressies over het zuiden van Frankrijk naar voren op het schilderij van dit café, dat nu Café van Gogh heet. De stijl van het schilderij is typisch Van Gogh met warme kleuren en perspectief. Er is een parcours van 1,5 uur langs de tien plekken door Arles, verzorgd door de Fondation Vincent van Gogh. Deze stichting heeft ook een museum met enkele originele kunstwerken, in bruikleen afgestaan door het Van Gogh Museum en het Kröller Müller Museum. Zowel het parcours als het museum staan na de middaglunch op het programma, maar de excursie begint ’s ochtends in St. Rémy-de-Provence waar het krankzinnigeninstituut St. Paul de Mauzole wordt bezocht. In het ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole wordt Vincent psychiatrisch behandeld. Hij krijgt er een eigen atelier, geniet veel bewondering van het personeel en mag als enige patiënt buiten het gebouw gaan. In en rond de instelling maakt Van Gogh circa 100 tekeningen en 150 schilderijen, waaronder Irissen, Korenveld met maaier, Sterrennacht en talrijke schilderijen van olijfbomen en cipressen. De omgeving van deze historische plek, in het bijzonder het klooster en de Romaanse kapel, is zoals de kunstenaar hem heeft gekend. Zijn kamer is gereconstrueerd en te bezichtigen. We zien hier de replica’s van de werken die hij maakte vanuit zijn cel en bezoeken die cel, de behandelkamer en de tuin, die hij in verschillende stadia vereeuwigde. Ook zien we de badkuip met afschrikwekkend slot, waarin hij de hydrotherapie onderging.

Facultatief 2e dag
Het uitvoerige programma van deze eendaagse excursie wordt aan de deelnemers tijdig toegestuurd. Er is evenwel ook nog een facultatieve 2e dag. Te midden van de Alpilles, nabij Arles, liggen aan de voet van het prachtige hooggelegen dorp Les Baux-de-Provence voormalige kalksteengroeven, die tegenwoordig het decor vormen voor unieke multimediavoorstellingen. Grote namen uit de kunstgeschiedenis worden hier in de schijnwerpers gezet tijdens jaarlijkse tijdelijke exposities. Hun kunstwerken worden onder muzikale begeleiding op de wanden geprojecteerd van de hoge zalen, en zuilen van de “Val d’Enfer” steengroeven. Zo verandert de rots in een 3D-scherm. Onder de schijnwerpers komt ze tot leven, verlicht door monumentale, oplichtende beelden, die het publiek meeneemt voor een onvergetelijke auditieve en visuele ervaring. Dit keer kunnen we ons vergapen aan ‘Venetië, de Serenissima’, een reis door de stad Venetië om haar immense artistieke en architecturale schatten te ontdekken. Wandel langs het Canal Grande en de grachten, steegjes en pleinen, gebouwen en kerken, geniet van een wandeling tussen binnen en buiten, heilig en profaan, op zoek naar de zichtbare symbolen van een uitzonderlijk verleden. Dompel je gedurende 45 minuten onder in Byzantijnse kunst en de gouden mozaïken van de basiliek van San Marco, in de meesterwerken van Tintoretto, Bellini of Canaletto of zelfs in de beroemde Mostra del Cinema met foto’s van actrices en acteurs van het Italiaanse neorealisme.

Na de lunch in Baux-le-Provence gaat de reis terug naar Arles voor een bezoek aan het splinternieuwe museum Luma, dat gebouwd is door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Bekend als de ontwerper van het Guggenheim in Bilbao en de Fondation Louis Vuitton in Parijs . Hij mag dan al 92 zijn, voor ingedommelde ontwerpen moet je nog altijd niet bij hem zijn. Zijn 56 meter hoge toren is bekleed met 11.500 fonkelende inox schubben. Een materiaal waarvoor Gehry zich inspireerde op het doek ‘Sterrennacht’ dat Vincent Van Gogh in 1888 schilderde in Arles. Voor de bonkige vorm keek hij naar de hoge rotsclusters van Baux-de-Provence, de sokkel modelleerde hij naar het Romeinse amfitheater in de stad.

Vanaf het terras op de negende etage is het uitzicht op de oude stad geweldig. Je ziet de kronkelende Rhône, de Camargue en de vlakte van de Crai, de lage Alpen en zelfs de abdij van Montmajour. Het Ressourcegebouw is 56 meter hoog. De zalen zijn geschikt voor verschillende kunstvormen – inclusief culinaire kunst – en voor experimenten en onderzoek. De hoofdingang naar het Parc des Ateliers, op de begane grond, steekt uit over meerdere expositieruimtes die speciaal zijn ontworpen voor grote internationale evenementen.

Omdat twee dagen in Arles en omgeving moeilijk zijn te doen zonder overnachting in Arles, hebben verschillende leden van de NVLR te kennen gegeven om een kamer te willen boeken in een hotel, meestal een IBIS-vestiging. Vandaar dat we u al op dit moment in kennis stellen van deze activiteit van de Cultuurclub, zodat u eventueel ook alvast een kamer kunt reserveren in een hotel in Arles voor de nacht van 10 juni op 11 juni.

Programma vrijdag 10 juni

10.30   Aankomst in Saint-Paul de Mausole – Saint-Rémy en ontvangst met koffie/thee
11.30   Bezoek aan Saint-Paul de Mausole en de tuinen in Saint Remy.
12.30   Vertrek naar Arles
13.00   Lunch in Arles
14.30   Wandeling door Arles in de voetsporen van Vincent van Gogh met een bezoek
aan Fondation Vincent van Gogh waar ook enkele meesterweken van Van Gogh hangen.
17.00   Bezichtiging van de spectaculaire blinkende toren van Frank Gehry van het
splinternieuwe museum Luma Arles. Museum voor moderne kunst

Voor degene die naar Arles willen met een overnachting en op zaterdag 11 juni naar Baux de Provence willen, kunnen in een betaalbaar hotel boeken t.w.  ibis budget Arles Palais des Congrès of  ibis Arles

U kunt zich alvast opgeven via cobydaverveld@orange.fr.en wfreriks14@gmail.com. Na opgave ontvangt u de nadere details m.b.t. kosten, locaties en plaatsen van samenkomst.

Share This Story, Choose Your Platform!