Laden Activiteiten

De NVLR-Cultuurgroep nodigt u uit voor een bezoek aan het nieuwe museum
Narbo Via in Narbonne

De Cultuurgroep van de NVLR nodigt u uit deel te nemen aan het volgende uitstapje, dat naar Narbonne leidt:
Vrijdag 2 december bezoeken we het in 2021 geopende nieuwe museum Narbo Via, dat geheel gewijd is aan de Romeinse oudheid. Het herbergt maar liefst 10.000 objecten. Hoewel in Narbonne niet (meer) de gebruikelijke grote Romeinse monumenten te zien zijn, zoals b.v. forum, tempels of amfitheater, was Narbonne in die tijd wel erg belangrijk als hoofdstad van de eerste romeinse provincie/kolonie buiten Italië met als belangrijke haven Port de la Nautique en dit alles heeft bijna 6 eeuwen geduurd, van 118 v.C. tot ver in de 5de eeuw na C.
Spectaculair in het door Foster+Partners ontworpen gebouw is een immense muur van 76 m. lang en 10 m. hoog, waarin honderden grote marmerbrokken uit de romeinse necropolis op een ingenieuze manier rouleren… Daarnaast een verzameling muurschilderingen en mozaïeken, beelden en objecten uit het dagelijkse romeinse leven.
Nog steeds worden er wel vondsten gemeld, zoals vanuit de opgraving le Clos de la Lombarde, een chique romeinse wijk en archeologische vindplaats sinds de jaren ’70. Evenzo vanuit Port de la Nautique. Narbonne lag in de oudheid aan een belangrijke weg, die van Italië tot in Spanje liep, de Via Domitia. In het centrum van Narbonne is daarvan een stukje te zien.

Na het museumbezoek kunnen we lunchen in Narbonne, waarna we eventueel nog een wandeling kunnen maken door deze lieflijke stad (facultatief).
De kosten bedragen, entree museum en lunch, ongeveer 30 euro p.p.
Er is voldoende parkeergelegenheid nabij het museum.

U kunt zich vanaf nu opgeven voor deelname, waarna u tijdig de details krijgt toegestuurd, via cobydaverveld@orange.fr en wfreriks14@gmail.com

Narbo Via museum, 2, avenue André Mècle, 11100 Narbonne, website https://narbovia.fr/

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!