Sinds 2005 openen tijdens de Europese Museumnacht enkele Europese musea en avond gratis hun deuren. Dit evenement vindt overal plaats op een zaterdag rond 18 mei, in de landen die het Culturele Verdrag van de Europese Raad ondertekend hebben.

Meer dan 1200 Franse musea doen mee met de Europese Museumnacht, en hiervan openen 98% gratis hun deuren voor het publiek tussen 18 uur en 24 uur. De meeste musea bieden speciale animaties tijdens deze originele avond, bestemd voor een breed publiek: rondleiding in verhaalvorm of met zaklantaarn, concerten, workshops voor kinderen, vertoningen, vuurwerk… Jong en oud, muziekliefhebbers, podiumkunsten, literatuur, en kunst in al zijn vormen komen elkaar tegen op deze unieke avond.

Volgende editie Op 13 mei 2023
Officiële website www.nuitdesmusees.culture.fr