In heel Frankrijk wordt het feest van de “beaujolais nouveau” op de derde donderdag van november gevierd, datum waarop de vinificatie voltooid is en de wijn verkocht mag worden. De vrijgave van deze fruitige wijn is een groot moment voor de liefhebbers, maar ook een goede reden om bij elkaar te komen om gezellig samen te proeven.

Ter gelegenheid van dit feest worden vele evenementen georganiseerd in de Pays Beaujolais streek, waar de vieringen vaak tot het einde van de week duren. De beaujolais nouveau wordt volgens traditie vrijgegeven met “Les Sarmentelles” in Beaujeu, waar een optocht van kruiwagens vol met brandende ranken vooraf gaat aan het doorboren van de eerste tonnen, om klokslag twaaf uur ’s nachts.De producenten en wijnboeren openen tot diep in de nacht de deuren van hun kelders, om hun cuvées te laten proeven. De restauranthouders bieden menu’s rond de beaujolais. In alle dorpen is het feest, en worden er tijdens de verschillende evenementen ambachtelijke producten verkocht.