Carrières de Lumières 2022 in Les Baux de Provence
Venise, La Sérénissime door Gianfranco Iannuzzi
4 maart 2022 – 2 januari 2023

De voormalige steengroeve in Les-Baux-de-Provence is in de afgelopen jaren één van de grootste attracties geworden in de Provence dankzij Carrières de Lumières. Met indrukwekkende shows werden al het werk van Van Gogh, Chagall, Michelangelo en anderen letterlijk belicht.

Vanaf 4 maart is iedereen welkom om zich te vergapen aan “Venetië, de Serenissima”, deze de tentoonstelling biedt u een reis door de stad Venetië om haar immense artistieke en architecturale schatten te ontdekken.

Wandel langs het Canal Grande en de grachten, steegjes en pleinen, gebouwen en kerken, geniet van een wandeling tussen binnen en buiten, heilig en profaan, op zoek naar de zichtbare symbolen van een uitzonderlijk verleden. Dompel je gedurende 45 minuten onder in Byzantijnse kunst en de gouden mozaïeken van de Basiliek van San Marco, in de meesterwerken van Tintoretto, Bellini of Canaletto of zelfs in de beroemde Mostra del Cinema met foto’s van actrices en acteurs van Italiaans neorealisme.

https://www.carrieres-lumieres.com/fr/venise-serenissime

In de rotsen van de Val d’Enfer (Vallei van de Hel) bij het plaatsje Les Baux-de-Provence ligt een hele speciale steengroeve: ‘Carrières de Lumières’. Deze naam is te vertalen als: ‘werkende lichten’ en dit vertelt al deels wat er zo speciaal is aan deze steengroeve. In deze groeve worden namelijk allerlei tentoonstellingen met licht gegeven.

Carrières de Lumières vandaag de dag

De bezoekers van de tentoonstellingen krijgen schilderijen van bekende schilders zien, die op de muren worden geprojecteerd. Elk jaar komen er andere schilders aan bod. In 2012 waren dat Vincent van Gogh en Eugène Henri Paul Gauguin met kleurige schilderijen als thema. In 2013 stonden Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Marc Chagall centraal. Hierbij is het thema ‘Reizen rond de Middellandse Zee’. De Carrières des Lumières is tussen maart en september elke dag geopend vanaf 9.30 uur tot 19.00 uur. In de maanden oktober tot en met januari is de steengroeve elke dag van 10.00 uur tot 18.00 uur open. Een bezoekje aan deze speciale steengroeve is absoluut de moeite waard, en een onvergetelijke ervaring.