Liefde en bouwen op drijfzand

Heerlijk om tijdens de koude wintermaanden weg te zwijmelen bij het nieuwe Franse liefdesdrama over Gustave Eiffel. Ingenieur Eiffel, een man met een ijzeren wil, groot doorzettingsvermogen en een hart van fondant dat na 20 jaar nog steeds smelt bij het zien van zijn ex-geliefde Adrienne Bourgès.

Het ontwerp van de stalen constructie van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld, dat oorspronkelijk ontworpen is als voortoren aan het begin van het Suezkanaal, maar later als cadeau aan New York gegeven werd, zorgde voor naamsbekendheid van ingenieur Gustave Eiffel. De Franse overheid vraagt hem in 1887 een spectaculair bouwwerk te maken voor de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. Eiffel werkt het liefst met staalconstructies voor stations en bruggen, maar door het weerzien met een Adrienne maakt hij er een mythische en monumentale Avan. Zoals het vaker gaat in de liefde is het, net als met de bouw de toren zelf, geschraagd op verraderlijk drijfzand aan de oever van de Seine. De jaloerse en possessieve echtgenoot ontdekt het overspel en wendt zijn invloed in de hoogste regionen aan om het project te laten mislukken.

De techneuten onder de kijkers zullen smullen van de uitgebreide aandacht voor de techniek áchter het ontwerp en de bouw van de toren. Net als bij Paul Riquet met zijn Canal du Midi gooien geldgebrek, negatieve pers, klagende Parijzenaren en stakende werklieden fors roet in het eten.

Franse romantiek tegen de skyline van Parijs blijft een succesformule. Het is boeiend om te zien hoe La dame de fer haar beeldbepalende hoogte bereikt.
Zin in een uitje op een miezerige wintermiddag? Doe stapje terug in de tijd naar 1889 en geniet van twee jaren uit het leven van Gustave Eiffel.