Post-corona: wat is er anders in Frankrijk? –  Update 16 juni 2020

Hoe gaat het straks op de camping en in restaurants in Frankrijk? Wanneer moet je een mondkapje dragen? Kun je gewoon op het strand liggen? Een overzicht van corona-maatregelen waarmee je tijdens je vakantie te maken kunt krijgen.

Na een confinement (lockdown) van ruim 2 maanden zijn de Franse corona-cijfers zo positief dat alle belangrijke restricties zijn opgeheven. De Fransen mogen weer vrij rondreizen in eigen land. Winkels, horeca, stranden en campings gaan weer open. En toeristen uit Schengenlanden zijn weer welkom vanaf 15 juni. Bijna alles mag en kan weer  ‘als daarbij de gezondheidsrichtlijnen gerespecteerd worden’. Maar dat laatste is nou net de crux. Hoe gaan de gezondheidsregels het dagelijkse leven van Fransen én toeristen beïnvloeden?

Wat mag er straks wel en niet tijdens de vakantie in Frankrijk?
In de meeste sectoren (horeca, toerisme) wordt nog steeds overlegd over de exacte voorschriften. Ook zullen sommige regels waarschijnlijk nog afgezwakt worden vanaf 21 juni, als fase 3 van de versoepeling ingaat. Onderstaande informatie zal dus blijven veranderen, maar dit is er nu bekend.

Les gestes barrières: de Franse basisregels om verspreiding te voorkomen
De algemene richtlijnen voor corona in Frankrijk (‘de barrière-regels’) zijn bijna gelijk aan die in Nederland en België: thuisblijven als je je ziek voelt, in je elleboog niezen, vaak je handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken, geen lichamelijk contact bij begroetingen en 1 meter afstand houden.

Zijn mondkapjes verplicht in Frankrijk?
Sinds april hamert de Franse overheid op het nut van mondbescherming dus vooral in de grote steden zie je relatief veel mensen rondlopen met mondkapjes. Dit is in Frankrijk echter niet verplicht op straat*. Ook niet in het park, op het strand of andere plekken in de buitenlucht.

– Wel zijn mondkapjes in Frankrijk verplicht in het openbaar vervoer en ook in musea.

– Verder zijn mondkapjes soms verplicht in winkels (elke winkelier of winkelketen mag dit zelf beslissen), theaters en concertzalen.

Deze verplichting (‘le port du masque obligatoire’) geldt in principe alleen voor personen ouder dan 11 jaar en het staat aangegeven bij de ingang.
Welke soort mondkapjes zijn toegestaan en kun je ze makkelijk ter plekke kopen?
Als een ‘masque’ ergens verplicht is in Frankrijk dan mag dat een chirurgisch wegwerpmasker, een zelfgemaakt masker van textiel of een gezichtsmasker van plexiglas zijn. Veel winkels in Frankrijk verkopen inmiddels stoffen maskers. Ook vind je wegwerpmaskers bij vrijwel elke Franse apotheek en supermarkt (max. €0,95/stuk. Vaak verkocht per 5, 10 of 50 stuks).

Horeca: zijn de cafés en restaurants in Frankrijk weer open?
Restaurants en cafés zijn weer open in bijna heel Frankrijk. Voorwaarden: minstens 1 meter afstand tussen de tafeltjes, maximaal 10 personen van één gezelschap aan één tafel (mag uit verschillend huishoudens), verplichte mondbedekking voor de bediening en ook voor klanten als die zich verplaatsen in het restaurant.

Winkels en markten
Alle winkels zijn weer open in Frankrijk, zelfs de grote warenhuizen en winkelcentra.

Winkeliers bepalen zelf hun veiligheidsregels. Zo zie je in de grote steden nu in veel winkels: verplicht dragen van mondkapje en gebruik van pompje handgel bij de ingang, maximumaantal bezoekers, eenrichtingsverkeer in de winkel, markeringen bij de kassa (1 meter afstand). Ook mogen klanten soms met maximaal één andere persoon naar binnen. De meeste supermarkten zijn hierin minder streng.

Voor de markt bepaalt elke gemeente haar regels, maar ook hier kunnen mondkapjes verplicht zijn voor verkopers én bezoekers. Bij overdekte markten is dit vrijwel altijd het geval, voor markten in de openlucht verschilt het per departement. Dit geldt er bijvoorbeeld in bekende plaatsen op de markt: Saint-Tropez (mondkapjes niet verplicht, wel aangeraden), in Lyon (alleen aangeraden), Bordeaux (verplicht), La Rochelle (verplicht).

Corona-regels bij campings, B&B’s, hotels, vakantiehuizen
Alle toeristische accommodaties moeten de basisregels respecteren (afstand, minimaal contact etc.) en er gelden strengere schoonmaak- en desinfecteringsprocedures. In de restaurants en bars van hotels en campings zijn bovengenoemde horeca-regels van toepassing.

Verder treffen alle hotels, campings en chambres d’hôtes hun specifieke voorzorgsmaatregelen. Zoals aangepaste hygiëne- of toegangsregels voor de sanitaire blokken en aangepaste openingstijden voor andere gemeenschappelijke ruimtes. Ook doen veel campings extra chloor in het zwembad en staan de ligbedden rond het zwembad minstens 1 meter uit elkaar.

Let op, sommige campings werken deze zomer met verplichte reservering (ook voor vrije staanplaatsen), dus check zoveel mogelijk voor vertrek of dat het geval is.

De afstandsregel van 1 meter waar mogelijk geldt officieel ook voor kinderen, maar er is geen verbod voor kindjes om samen te spelen op de camping. De kinderanimaties zijn vaak aangepast (kleinere groepen, alleen in de buitenlucht etc.), maar ook die gaan in principe door.

Buitensport met max. 10 personen is toegestaan op de camping, maar vormen van binnensport en contactsport zijn voorlopig overal in Frankrijk verboden.

Voor vakantiehuizen of huuraccommodaties op de camping zijn er geen beperkingen bekend over de samenstelling van het gezelschap. Je mag dus één accommodatie huren met meerdere huishoudens. Buitenspelen op straat voor je vakantiehuis mag ook: er zijn geen restricties voor de openbare ruimte behalve dus dat je met niet meer dan 10 personen bijeen mag komen.

Strand, meren, zwembaden en parken
De Franse stranden, meren en zwembaden zijn weer open in de groene gebieden, maar op al deze plekken geldt voorlopig het principe van het ‘dynamisch recreëren’. Dat wil zeggen dat je op het strand of aan een recreatiemeer wel mag rondlopen, zwemmen en sporten, maar niet op handdoeken naast elkaar mag liggen. Naar verwachting wordt deze regel afgezwakt na 21 juni, als de gezondheidssituatie goed blijft.

In parken mag bijna alles weer: wandelen, spelen, sporten en zelfs picknicken (met max. 10 personen). Franse openbare zwembaden laten een maximumaantal bezoekers tegelijk naar binnen. De jacuzzi en het bubbelbad blijven dicht.

Musea, pretparken en bezienswaardigheden 
In musea en monumenten zijn mondkapjes verplicht. Er geldt vaak een maximumaantal bezoekers en ook moeten bezoekers bij veel plekken verplicht reserveren. Naast afstand houden in de wachtrijen kun je ook andere voorzorgsmaatregelen verwachten, zoals alleen afhaal-horeca of niet met muntgeld mogen betalen.

Het eerste grote pretpark is weer geopend: Puy du Fou (sinds 11 juni) en veel andere attractieparken lopen warm (Futoroscope). Disneyland Paris heeft nog geen heropeningsdatum.

Ook in Parijs gaan vrijwel alle musea en bezienswaardigheden weer open. De meeste half of eind juni, zoals Musée d’Orsay (23 juni) en de Eiffeltoren (25 juni). Het Louvre heropent 6 juli. 
Uitgaan en evenementen
Theaters en concertzalen openen geleidelijk weer sinds 2 juni.

Bioscopen, nachtclubs en casino’s mogen op zijn vroegst weer open vanaf 22 juni. Bijeenkomsten in de openlucht voor meer dan 5.000 personen blijven verboden tot september. Evenementen binnen mogen alleen plaatsvinden als alle bezoekers 1 meter afstand kunnen houden.

Vervoer
In het Franse openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht voor iedereen ouder dan 11 jaar. Voor de trein en metro geldt deze verplichting al in de stationshal. De Franse spoorwegen houdt in de treinen met verplichte reservering zo veel mogelijk stoelen vrij tussen de reizigers als de treinen niet vol zijn. In diverse grote steden (Parijs, Lyon) staan pompen met desinfecterende handgel bij de bushaltes. Mondkapjes zijn ook verplicht in de taxi.

Veel Franse steden stimuleren het gebruik van fietsen. In diverse steden zijn er in recordtijd kilometers extra fietspaden bijgekomen, met name in Parijs. Daar is de drukke Rue de Rivoli nu zelfs helemaal afgesloten voor auto’s: één grote fietsbaan.

Met de auto: mondkapjes zijn niet verplicht in de auto en er zijn in Frankrijk geen regels over een maximumaantal mensen en/of huishoudens per voertuig. Benzinerestaurants en wegrestaurants zijn gewoon open, volgens bovengenoemde regels. Je mag picknicken op de stopplaatsen (aires de repos) met maximaal 10 personen bijeen.

Wat gebeurt er als je tijdens de vakantie ziekteverschijnselen krijgt?
Bij eerste ziekteverschijnselen of een positieve coronatest word je in Frankrijk gevraagd ‘vrijwillig 14 dagen in zelfisolatie’ te gaan. Dit betekent dat je minstens twee weken moet binnenblijven en je ‘thuis’ zoveel mogelijk moet afzonderen van andere familieleden/huisgenoten. Deze quarantaine wordt niet gecontroleerd in Frankrijk en mag in principe plaatsvinden in een (zelfstandig) vakantiehuis. Je kunt ook besluiten in je auto te stappen en weer terug te rijden naar Nederland (waarbij de zieke persoon uiteraard niet de auto mag verlaten bij tankstations of elders onderweg). Eenmaal thuis moeten alle leden van het reisgezelschap dan in quarantaine. Veel campings vragen van hun gasten om ziekte meteen te melden bij de receptie.

Op enkele specifieke uitzonderingen na: Bordeaux heeft mondkapjes bijvoorbeeld wel verplicht gemaakt op de drukste winkelstraat, Rue Sainte-Cathérine. 

Bron: https://www.frankrijk.nl/2020/06/corona-vakantie-in-frankrijk-de-regels-campings-strand-restaurants-winkels/