Expositie « Robert Doisneau: Ombre & Lumière » 

Tot 13 september in musée Essar(t)s in Bram

 Willy Ronis, André Kertész, Robert Capa, Bruno Réquillart, Marcel Bovis, René Jacques, Fred Stein: het zijn de namen van grote getalenteerde en internationale fotografen, die sinds 2009 in het Eburomagusmuseum en vervolgens in de Essar[t]s kunst- en cultuurruimte aan het publiek zijn voorgesteld!

En 10 jaar later blijft Bram een intieme band smeden met de grote meesters van de “zwart-wit” fotografie door tot 3 mei 2020, in de Essar[t]s, kunst- en cultuurruimte – een van de beroemdste Franse fotografen van de 20e eeuw te tonen, waarvan de beelden tot de collectieve verbeelding zijn doorgedrongen: Robert Doisneau.

Doisneau was een belangrijke Franse fotograaf in de jaren ’40 en ’50. Naast zijn ontelbare modefoto’s waren het vooral zijn reportages, reclamewerk en satirische portretten die hem beroemd maakten. Robert Doisneau deed niets liever dan door Parijs dwalen, waardoor hij meer dan eens te laat kwam voor een opdracht. Veel van zijn beste foto’s maakte hij naar eigen zeggen in uren die hij ,,stal” van zijn diverse werkgevers.

Doisneau werkte in Parijs en de buitenwijken daarvan, waar hij bijna een halve eeuw portretten maakte van mensen: kunstenaars, zwervers, jongetjes van de straat, geliefden etc.

Doisneau werd vooral beroemd door zijn foto’s van het straatleven. Hij noemde zich eerder een “beeldenvisser” dan een “beeldenvanger”, onder andere omdat hij zich mengde (onderdompelde) tussen zijn onderwerpen. Hij is een geduldige voorbijganger die een zekere afstand tot zijn onderwerpen houdt en afwacht tot zich een klein verhaal afspeelt. De foto’s zijn vaak doortrokken met humor, maar ook met nostalgie, ironie en tederheid.

Van 1 juni tot 1 september 2013 vond in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling Robert Doisneau Meesterlijk straatfotograaf plaats.

Robert Doisneau is ook de fotograaf van de in 1950 beroemde, in scène gezette, “Le baiser de l’hôtel de ville”
De kus voor het Palace de I’Hotel de Ville, is al miljoenen keren gereproduceerd en geldt voor veel mensen als hèt symbool van verliefdheid.

Parc des Essars, Avenue Georges Clemenceau, 11150 Bram Googlemap
https://www.villedebram.fr/culture-tourisme/essarts_bram/