Di-eetvragen

Di-eet dieet, zo heet het boekje dat wij vele jaren gebruikten ter ondersteuning van ons leefstijlprogramma. Wij, zijn de internist/endocrinoloog en ik (diëtist). Wij wisten al sinds 2000, dat mensen met welvaartziekten zoals overgewicht/obesitas, hoge bloeddruk, cholesterol, gewrichtsklachten en diabetes type II meer geholpen waren met instructies over ‘gewoon’ eten, dan een dieet. Ons bleek dat veel van onze patiënten nauwelijks meer wisten en weten hoe een normaal eetpatroon er uitziet met 3 maaltijden en niks tussen de maaltijden. Het woord tussendoortjes bestond toch in onze blijde jeugdjaren niet? Wij stonden toen al op het standpunt dat wij mensen weer moesten leren van verzadiging is en hoe het maagdarmkanaal werkt. Immers, niemand kan iets veranderen als hij niet weet waarom en volhouden is dan nog veel moeilijker. Wij roeiden tegen de stroom op, want de ziektekostenverzekeraars geloofden ons niet.

Voldoende Nederlands bewijs
Eindelijk krijgt 20 jaar het begrip leefstijl meer bekendheid en zijn er voldoende Nederlandse onderzoeken die aantonen dat leefstijlmodificatie ook voor ons meerwaarde heeft en niet alleen voor Amerikanen geldt. Een groep van twintig Nederlandse (para)medici en onderzoekers beschreef dit alles in de bundel Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde, die in december 2019 gepresenteerd is. De studies zijn een initiatief van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en is bedoeld om politici, beleidsmakers en zorgbestuurders ervan te doordringen dat ‘leefstijlgeneeskunde’ een meer prominente plaats moet krijgen in onderzoek en beleid. Intussen ligt ons leefstijlprogramma ter goedkeuring bij het RIVM. Er is na 20 jaar tobben weer nieuwe energie om door te gaan met dit prachtige vak leefstijlgeneeskunde. Nu nog uitleggen waar het over gaat.

Keer Diabetes2 om
Het is werkelijk mogelijk om ernstige ziektes te verlichten of zelfs tot stilstand brengen door een gezonde(re) levensstijl. Veel van de huidige chronische ziekten zijn te benoemen als welvaartziekten met als basis overgewicht. Nu hoor ik al menigeen roepen; ik eet toch gezond! Intussen zijn er ook bij u en mij sluipenderwijs allerlei luxe, nieuwe gewoontetjes binnengekomen, die wij niet eens meer als bijzonder benoemen. Er veranderde de afgelopen 50 jaar veel in ons eet-, en leefpatroon. Kocht mijn grootmoeder alleen voor het weekend een onsje ham of rosbief, nu heeft iedereen wel 2-3 soorten vleeswaren gedurende de hele week in voorraad. Wijn werd alleen op hoogtijdagen gedronken en iets lekkers bij de koffie of thee hoorde bij verjaardagen. Zelfs het biscuitje was niet eens voor een iegelijk dagelijkse kost en zeker geen recht, zoals veel diabeten nu willen claimen. Het woord tussendoortjes bestond nog niet en blijkt achteraf de oorzaak van veel ellende. Het extraatje moet nu weer wijken voor 16 uur een lege mond (intermitterend vasten). Het is nooit te laat om tot inkeer te komen. Op iedere leeftijd kunnen klachten sterk verbeteren zelfs van patiënten die deze complicaties al lang hebben. Vaak kan de medicatie worden afgebouwd of kan het recept zelfs helemaal de prullenbak in omdat de alvleesklier weer gestimuleerd wordt tot de productie een beperkte hoeveelheid insuline.

(Di)eetvragenuurtje
Niemand kan iets veranderen als je niet weet waarom je dat zou moeten doen. Hiervoor is in het geval van leefstijlverandering veel kennis nodig van het functioneren van het maagdarmkanaal (van kanis tot anus), ieders individuele energiehuishouding (balans tussen verbruik en intake), welke rol spelen de hersenen en hormonen in dit geheel en wat doet slaap? Hoe zit het met het medicijngebruik? Beginnen lukt vaak nog wel, maar waarom is volhouden zo moeilijk?

Het is nooit te laat om serieus na te denken over je eigen leefstijl, omdat het altijd een gunstig effect heeft op diabetes, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, cholesterol, prikkelbaredarmsyndroom, galstenen, chronische darmontstekingen, psychische aandoeningen en dementie. Niemand wil jaren geplaagd worden door ernstige vermoeidheid, pijn of handicap door een Cerebro Vasculair Accident (CVA, herseninfarct of bloeding).

Zou het een idee zijn om op een middag uitgebreid aandacht te besteden aan de (di)eetvragen die onder de leden leven of aan het fenomeen leefstijl? Wat betreft leefstijl; Het zou te veel van het goede zijn om alle aspecten in een middag te behandelen, maar voeding zou een schitterend begin kunnen vormen van een serie informatieve bijeenkomsten. Vragen over voeding zouden van tevoren via de link: Voedingsvragen of via het e-mailadres: info@uwdietist.eu ingediend kunnen worden om zo tot een boeiende selectie te komen. Graag stel ik mijn 20jarige ervaring op het gebied van leefstijl tot uw beschikking.

Bon Appétit, Nienke Aukema