De brug van Millau

Zo maar over de brug van Millau rijden is zonde van je tol: die tweeënhalve km zijn ook met de toegestane 110 km per uur zo voorbij zonder dat je in de gaten hebt dat je over één van de langste en hoogste viaducten ter wereld rijdt.

Maak er een uitstapje van. Een pauze moet je toch houden. Zowel in noordelijke als in zuidelijke richting onderbreek je je rit over de snelweg A75 bij de Aire du Millau. Kijk vanaf deze parkeerplaats in zuidelijke richting, dan zie je een heuvel met een pad naar boven. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op deze imposante brug, die 270 meter boven de rivier de Tarn ligt, en de omgeving. Je telt zeven pylonen, waarvan de hoogste net iets hoger is dan de Eiffeltoren. Vier jaar werk van zo’n 500 mensen en 206.000 ton beton en staal tonen zich hier in volle glorie. Daar staat tegenover dat je hier, net als beneden in het dal, een bezoekerscentrum vindt met info over de bouw van de brug van Millau. Op verzoek laten ze je met een uit de kluiten gewassen mini-machine zelfs zien hoe het brugdek van pyloon naar pyloon geschoven werd.

Deze parkeerplaats heeft nog een bijzonderheid: het is vermoedelijk de enige snelweg-parkeerplaats waar een restaurant uitgebaat wordt door een kok met een Michelin-ster op zijn naam. Michel Bras is zelfs goed voor drie Michelin-sterren. Restaurant is overigens een groot woord, want maaltijd vullende gerechten staan er niet op het menu. Wel kun je er allerlei lekkernijen uit de streek eten. Zo koop je voor pak ‘m beet zeven, acht euro een smakelijke wrap met gekookte eend of worst en sla.

De koffie, in allerlei smaken, maar niet cappuccino, is ook niet verkeerd. Wel iets om rekening mee te houden: dit Espace Gourmand “Capucin” is in de weekeinden slechts van negen uur ’s morgens tot half acht ’s avonds open. Doordeweeks beginnen ze een half uur later en sluiten ze een half uur eerder…

Espace Gourmand “Capucin”, Aire du Viaduc de Millau, Brocuejouls, Millau

http://www.capucinbras.fr/fr/