Een petroleumkachel als (bij)verwarming

In de loop der tijd is de petroleumkachel een relevant alternatief geworden voor elektrische verwarming. Terwijl de kosten van elektriciteit blijven stijgen, blijft de door dit apparaat gebruikte brandstof relatief goedkoop. Vooral omdat de verbranding ervan een aanzienlijke hoeveelheid warmte opwekt uit een kleine hoeveelheid brandstof.
Ook heeft de petroleumkachel zijn nut als noodverwarming bij stroomuitval. Maar moet je in de winter nog steeds de voorkeur geven aan deze manier van verwarming? Hier zijn enkele antwoorden.

Het principe van de petroleumkachel (poêle à pétrole) is gebaseerd op een vlam afkomstig van een cilindervormige lont (kous) waarvan de onderzijde in een bad van kerosine (petroleum) gedompeld is. De lengte van het bovendeel bepaalt de vlamhoogte, de diameter van de kous is bepalend voor het maximale verwarmingsvermogen. Moderne kousen bestaan uit twee delen: een hittebestendig bovendeel van glasfiber vezels en een vilten of katoenen onderkant. De petroleum wordt door de capillaire werking naar de top van de kous gezogen, waar het verbrandt. Als de kachel op bedrijfstemperatuur is, dan zorgt de hitte ervoor dat de petroleum in het fiberglas bovendeel overgaat in de gasfase, en het gas ontbrandt enkele millimeters boven de kous.

Het gebruik van een petroleumkachel zorgt voor een comfortabele temperatuur in een beperkte ruimte. Het is dus mogelijk om een kamer meer te verwarmen zonder de warmte in alle andere kamers van het huis te verhogen. Dit resulteert in een aanzienlijke energiebesparing, wat tot uiting komt in de facturen.

Het gebruik van deze apparatuur binnenshuis vormt geen gevaar, want de kachel heeft een breed scala aan veiligheidsvoorzieningen. Wanneer een storing wordt gedetecteerd, schakelt het apparaat automatisch uit. Uit voorzorg is het echter aan te raden om de ruimtes te ventileren om een constante luchtverversing mogelijk te maken.

Een petroleumkachel is ook een mobiel apparaat dat (afhankelijk van het apparaat) geen stopcontact nodig heeft om te kunnen werken. Het is als bijverwarming (chauffage d’appoint) eenvoudig te installeren in een garage of werkplaats, gebieden die meestal geen vaste radiatoren hebben.

Bron; https://www.allesfrans.com