Canal du Midi heropend na maanden herstelwerk

12 april 2019

De beheerder van de Franse binnenwateren (VNF) heeft het beroemde Canal du Midi in Zuid-Frankrijk, dat vorig jaar oktober zwaar getroffen werd door overstromingen en waardoor het voor de scheepvaart moest worden gesloten, opnieuw voor de binnen- en pleziervaart opengesteld.

Dat werd mogelijk gemaakt dank de financiële steun van lokale bedrijven en een eigen inbreng van de VNF van 4 miljoen euro. Het kanaal trekt in de zomer ook veel belangstelling uit Nederland. De heropening van het kanaal vond plaats in de derde week van maart, waarna vooral de pleziervaart weer begon op te komen.

Het Canal du Midi, dat door de Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst, had door het noodweer aanzienlijke schade opgelopen aan de infrastructuur, zoals sluizen en bruggen en aan de oevers. Er was reparatie van dijken en jaagpaden nodig en zwaar beschadigde bomen werden verwijderd. Ook op plaatsen langs het kanaal waar min of meer ernstige aardverschuivingen hadden plaatsgevonden, moesten herstelwerken worden uitgevoerd.

Vooral het gebied tussen de historische stad Carcassonne en Marseillette en het Canal de la Robine werden zwaar getroffen. Het Canal du Midi is een topbestemming voor het Franse en buitenlandse riviertoerisme. 70 procent van het watertoerisme daar komt voor rekening van buitenlandse pleziervaartuigen. Met bijna 10.000 boottochten en 1 miljoen toeristen per jaar is het kanaal alleen al goed voor 30 procent van het Franse riviertoerisme en is het zeer belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio Occitanië. Het kanaal was (volgens de meest recente cijfers) in 2017 goed voor een economische netto-opbrengst van 40 miljoen euro. Dat cijfer is vorig jaar bij lange na niet meer gehaald.